Hvem vil ikke gerne være (neutraliseret) kat?

Vores behandlinger

Se alle vores behandlinger klik.

Book en tid

Ring til +45 86 41 38 33 Klik her.

Vores dyrlæger

Mød vores dyrlæger og øvrige personale heri Klik her.

Hvem vil ikke gerne være (neutraliseret) kat?

AF: DYRLÆGE SVEND ERIK GARBUS DYRLÆGEHUSET RANDERS

Publiceret 26. marts 2018 (Randers Amtsavis og Aarhus Stiftstidende)Som lille purk voksede jeg op på mine forældres dyreklinik på Sallingvej 5 i Vorup i Randers, hvor privaten, ret praktisk for mig, lå i forlængelse af klinikken. Altid nysgerrig har jeg derfor set mange forskellige katte og altid været fascineret af disse elegante, adrætte og selvstændige skabninger med lange slanke ben, en legende hale, knurhår og den karakteristiske spinnelyd.

Da mine forældre havde travlt på dyreklinikken, kom min faster fra Aarhus ofte på besøg. Med sig havde hun sin altid fyldte blå fjeldræven taske knitrende af slikposer mast ned mellem garnnøgler og VHS bånd. En af mine yndlingstegnefilm var Walts Disneys ”Aristocats” med kattemor Duchess og hendes tre killinger: Marie, Berlioz og Toulouse. Som primære arvinger til deres ejer, den ældre dame Madame Adelaide, prøver den onde butler, Edgar, at drukne kattefamilien i en bæk så han selv kan få arven. Heldigvis klarer Duchess og killingerne at slippe væk og de møder den navnkundige røde gadekat, Mr. O’Malley.


Selvom det nok er de færreste killinger som bliver forsøgt aflivet i arvestridsspørgsmål, bliver mange killinger faktisk aflivet, og i et uhørt stort antal mens andre ender som forhutlede herreløse og vilde katte. Grunden hertil er at vores katte får alt for mange killinger og at mange katte ikke neutraliseres. Det er et etisk og samfundsmæssigt problem.


Det starter i disse dage når lyset får fat og frosten slipper jorden. Hunkatten vil præcis, som kartoflerne der sætter spirer i mørket under håndvasken, kontinuerligt komme i brunst hver tredje uge indtil drægtighed opstår. Hun parrer sig gerne med flere forskellige hanner, hvorfor et killingekuld ofte er en spraglet sag. Den gode Mr. O’Malley vil forsøge at komme først med sin arvemasse og sikre sig røde killinger i kuldet. I sin amorinrus er den gode O’Malley ikke helt til at kende og han vil rastløst forsøge at finde brunstige hunkatte uden at ænse omgivelser eller trafik. Møder O’Malley nabohannen lader han det heller ikke gå stille hen og han tager kampen op med spillende muskler, rejste børster, høje skingre skrig og lange hvæs udstyret med løveklør og bakteriebelagte tænder som giftssyle. Kattebid og kvæstede katte bliver derfor bragt ind på stribe hos dyrlægen med symptomer på feber og bylder samt benbrud fra trafikken og fra kønsaktens kampplads i villahaverne. Hunkattene holder sig heller ikke tilbage og kan godt give en lige højre tilbage eller sætte tænderne i en hankat. En katteparring er nemlig en smertefuld affære da hankatten har skarpe modhager på penis. Disse modhager stimulerer hunkattens skedevæg så æg løsnes fra æggestokkene og æggene vil vandre til livmoderen og hankattens sædceller.


Resultatet kommer ca. to måneder efter som små våde pelsklumper uden øjne. Hunkatten vil ofte forsøge at flytte og gemme på killingerne, men efterhånden som de bliver større kan det være en stor oplevelse for familiens børn med killinger. Det er vigtigt man allerede inden killingernes ankomst planlægger mulige aftagere af de små pelsklumper, da det erfaringsmæssigt kan være vanskeligt at finde familier til alle killingerne. Et lovkrav er her at killinger er mindst tre måneder før de tages fra kuldet. Tages killingerne fra for tidligt risikerer man ofte en socialt ustabil kat som voksen med dertilhørende adfærdsproblemer. Killinger af vilde katte bliver ikke sociale katte og drømmer man om en kat der ligger på skødet og kan løftes op og nusses og som vil lege, så skal man vælge en kat fra en familie hvor killingerne tidligt er blevet socialiseret på mennesker.


Neutralisering nedsætter risikoen for skader og sygdom

En neutralisering er et kirurgisk indgreb, som foretages på et dyrehospital under generel anæstesi og smertedækning og lokalbedøvelse. En neutralisering kan i dag udføres 100 % sterilt uden brug af antibiotika og uden smerter. Indgrebet foregår af dyrlæge med hjælp fra en veterinærsygeplejeske under grundig overvågning og kun efter et grundigt sundhedstjek. Ved hankattene fjernes testiklerne. Ved hunkatten lægges et lille snit under navlen og æggestokkene lokaliseres gennem et lille indgangshul og fjernes med stor præcision. Der syes ofte med skjulte sting under huden og katten vil ofte være uden tegn på operation indenfor en dag. Indgrebet, særligt sterilisationen kan være tidskrævende.

Det kan være en god ide at vælge en dyrlæge og klinik som er opdateret og som udfører indgrebet efter tidens standarder for at undgå brug af antibiotika og som sørger for god overvågning. Priserne på indgrebene varierer meget alt efter, hvilken klinik og arbejdsmetode, som vælges. Dyrlæger gør altid meget ud af smertedækning af patienten før, under og efter indgrebet.

Ved neutralisering af familiens lille løve påtager man sig en del af det kollektive ansvar for at risikoen for en lang række infektionssygdomme så som katte-aids, katte leukæmi og blodparasitter nedsættes. En neutralisering  kan ske fra ca. firemåneders alderen omkring de to kg legemsvægt og bør for hunkatten ske i dens seks første levemåneder.

P-piller var en mulighed der blev meget i gamle dage, men p-pillen forøger desværre risikoen for kræft hele tre gange. For hankatten vil en kastration ofte forebygge ildelugtende urinstrint i hjemmet.

Så altså, hvem vil ikke gerne være en neutraliseret kat?