Da øjet faldt ud af hovedet på Fiffi

Da øjet faldt ud af hovedet på Fiffi

AF: DYRLÆGE SVEND ERIK GARBUS, DYRLÆGEHUSET RANDERS

Publiceret 9. juli 2018 (Randers Amtsavis og Aarhus Stiftstidende)

Vi kender alle en lille hund, som i virkeligheden er en rigtig stor hund fanget i en lille hunds krop. Dette var også tilfældet for den 2,5 år gamle Yorkshire Terrerier tæve Fiffi, som uagtet sin ringe størrelse så et lige match i en 40 kg stor blandingshund på gåturen med sine forældre. I et øjebliks frihed fra bånd og sele opsøgte Fiffi den større hund. Efter den obligatoriske snusehilsen gik der dog noget galt i hundekommunikationen og inden nogen nåede at blinke lå den lille Fiffi på bare 3 kg i gabet på den større hund som en anden Jonas på vej ned i hvalfiskens bug. Kun ved en meget hurtig og resolut reaktion lykkedes det at befri den lille Fiffi fra den store hunds mægtige gab. Fiffi blev spyttet ud på jorden og lå som en våd livløs pelstot.


Det stod meget hurtigt klart for Fiffis forældre at det tilsyneladende stod slemt til med Fiffi. Svøbt i jakken fra den ene af sine ejere kom hun til sig selv, men den ellers så søde Fiffi så helt forkert ud. Fra siden af hendes lille hoved stod det ene øje frem som et stort modent stikkelsbær og lignede noget fra en gyserfilm. Fiffi klynkede og var bestemt meget ulykkelig.


”Det lyder ikke godt”, sagde jeg over telefonen med en rynket pande, skimmede kort aftalebogen og bad ejerne komme omgående til en akut tid på klinikken.


I klinikkens behandlingsrum igangsatte vi hurtigt en klinisk undersøgelse for at se om Fiffi havde andre problemer end det udstående stikkelsbær fra den ene side af hovedet. Her palperede jeg, altså mærker, og inspicerede jeg hende omhyggeligt igennem, for det er nemt at overse andre bidskader eller indre skader.


Jeg vurderede øjet og lagde i mit indre en plan for hvordan jeg kunne løse problemet. Øjet var stort og det var ikke umiddelbart til bare at skubbe ind igen.


Fiffi fik med det samme smertestillende behandling og lidt senere en bedøvelse. Snart slappede hun af og faldt i søvn i den ene ejers arme.


Med koldt vand vædede vi hendes store øje. De kolde skylninger gjorde sin virkning og øjet svandt ind ganske langsomt til en mere håndterbar størrelse.


Inden det var tid til at gøre forsøget og lirke øjet på plads farvede jeg øjet med en speciel flouresin-farvning, hvor man ved hjælp af ultraviolet lys kan afsløre skjulte hornhindeskader. Vi var heldige. Fiffi havde ingen åbenlyse skader på hornhinden og vi kunne fortsætte planen, som var at sætte øjet ind på rette plads igen så hurtigt som muligt. Først ville øjeæblet ikke flytte på sig og der måtte lægges et delikat tryk på øjet med mine fingre i sterile handsker. Med mere koldt vand på og så lidt mere vand gled øjet til sidst modvilligt ind i sin hule og fandt sin rette plads. Jeg kontrollerede igen for skader og for eventuelle blødninger i øjet. Alt så tilsyneladende fint ud.

I stedet for at  udstyre Fiffi med en klap for øjet valgte jeg at anlægge to små suturer i øjenlågsrandene, som dermed blev holdt sammen og dette ville give øjet ro og hjælp til at blive på sin rette plads. Slutteligt blev Fiffi for en sikkerheds skyld undersøgt for indre blødninger via røntgen og ultralyd inden hun fik lov til at åbne det andet øje til synet af sine glade forældre.


Fiffi kom ind på klinikken 7 dage senere, hvor vi kunne fjerne suturerne fra øjelåget. Fiffi så godt ud og var i glimrende humør og kunne blinkende med sine to fugtige øjne endda vaske dyrlægens næse med sin lille røde tunge.

Ved fremfald af øjet er der stor risiko for blindhed og jo længere tid et øje er ude af plads desto større er sandsynligheden for at blodtilførslen bliver forstyrret og der opstår celledød og nerveskader. Fiffi var heldig at hendes forældre reagerede så hurtigt. Trods den hårde medfart slap Fiffi for større bidsår og utroligt nok bevarede hun tilsyneladende synet på det medtagne øje. Fiffi kunne efter sidste kontrol af øjet forlade klinikken forsynet med en fin ny læderline trippende på de små poter med halen viftende fra side til side.