Kastration af hanhund

Medicinsk og kirurgisk kastration

Der kan være mange grunde til at man ønsker at få sin hanhund kastreret. Det kan være en høj seksualdrift med strejfen, rastløshed, manglende appetit, som løses ved en kastration. Det kan også være adfærdsproblemer så som dominans, aggression, alene hjemme problematikker o.lign., og her vil en kastration ikke nødvendigvis hjælpe. Der er adfærdstræning i stedet meget vigtig. Er du i tvivl om hvad der er bedst for sin hund, skal du endelig kontakte os for rådgivning.

Vælger du at få din hund kastreret kan det gøres ved to forskellige indgreb som fjerner produktionen af kønshormonet. Dette er medicinsk og kirurgisk kastration.

 

Medicinsk kastration

På vågen hund ilægges et mindre implantat (på størrelse med riskorn) under huden. Dette implantat vil blokere produktionen af kønshormon. Det tager 4-6 uger før at man har opnået fuld effekt og denne effekt vil holde 6-12 måneder. Herefter vil implantatet blive nedbrudt og hunden vil igen begynde at producere kønshormoner. Dette er en god mulighed for at vurdere hvor manglen på kønshormon vil påvirke hunden, hvis du er i tvivl.

 

Kirurgisk kastration

Dette gøres i fuld bedøvelse efter en grundig forundersøgelse.

Operationen foretages efter nyeste operationsprincipper, testiklerne fjernes og der lukkes efterfølgende med skjulte suturer. Hundene er typisk friske igen samme eller næste dag og vil være smertedækket de første par dage. Der foretages kontrol af operationssår efter 10-14 dage.

Den største ulempe ved kastration er at risikoen for overvægt øges. Dette skyldes ofte både et sænket energibehov og øget appetit. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på vægten, specielt i månederne efter indgrebet. I skal altid være velkomne til at komme forbi til vejning og vejledning som skal til for at holde vægten.